30 octubre 2011

Sustainable Building Challenge Helsinki 2011. Tripark Las Rozas


2011.10.30 | sbchallenge

Presentación del edificio Tripark lasd Rozas en el canal sbchallenge del Sustainable Building Challenge Helsinki 2011.

The project consists of a building with an unitary image as a whole. It is fragmented in three blocks in order to adapt itself to the slope of the terrain. The three blocks are separated from each other by closed courtyards. They generate a layout of full and empty spaces, in alternate positions, boosting the presence of light inside the offices. Functionally, each of the blocks is shaped with two sections of offices attached by a center-core of vertical access. These cores are divided into three parts by courtyards placed in intermediate positions.
The longest façade is designed by the premise of displaying a unitary building. Thus, there are some elements connecting the blocks in between the courtyards and closing them to the exterior. With the aim of watching the energy efficiency, each façade presents a different skin-like design, taking advantage of the northwest-southeast axis. The design is exhaustive in the search for materials to control solar reflectance keeping visual transparency, adopting constructive solutions with stressed fabric.
The design of the enclosure, as well as the indoor air quality and the choice of HVAC systems, have led the building to be selected as one of the few to be assessed by the VERDE tool, measuring its environmental performance.

donwload pdf

© 2018 allende arquitectos. Aviso legal.